Bálnák a parton - Minek vajon?

2010.10.30. 22:00 - cenka

Címkék: kultúra előadás rendezvény cet szisz széchenyi istván szakkollégium városarculat bojár iván kőrosi orsolya

Jövő hét szerdán (nov. 3.) előadást szervezünk Nektek!

16:30-tól az E (régi) épület I. előadójában vendégünk lesz:

  

Kőrösi Orsolya

a CET kulturális igazgatója és

Bojár Iván

Budapest volt városarculati tanácsnoka

 

A tovább után rövid gyűjtést találtok, ráhangolódásnak az előadásra. Tények, talányok és kérdések, amit a CET-ről tudni és nem tudni!

 

 

 

Kezdésképp itt egy rövid videó (forrás: index.hu), ami remekül bemutatja, hogyan is állt a CET egy hónapja:

 

 Folytatásképp itt egy rövid idézet a CET honlapjáról:

"A CET multifunkcionális jellege nem csak építészeti megoldásaiban, hanem szolgáltatásaiban is megmutatkozik. Itt egy kiállítás megnyitó lehet a felütés a vásárláshoz, és egy remek koncert a vacsora záró akkordja. Éttermek, kávézók gazdag sora húzódik a Duna-part felőli oldalon, míg könyvesház, galériák, design üzletek, delicatesse shopok váltják egymást a Közraktár utcai szárnyon."

Egyesek szerint a CET csak egy feltűnő pláza, mások szerint kultúrpláza, megint mások szerint kulturális központ. Nem lehet tudni egyelőre, hiszen egyértelmű információnk nincs, de reméljük Kőrösi Orsolya majd mindenről felvilágosít minket, hiszen az ő feladata lesz a CET-et tartalommal feltölteni.

Az azonban, hogy lesz-e, aki a tartalom mellé pénzt is ad, sokáig kérdéses volt, hiszen - különösen a mostani pár évben - nem feltétlen egy új bevásárlóközpont tűnik a legjobb befektetésnek. Kulturális központnak pedig ott a MÜPA, amivel nehéz versengeni. Mindenesetre a befektetők úgy tűnik hisznek a CET PR-osainak: "A CET nem aprózza el: évente több mint 2,5 millió idelátogató vendégnek nyújt kulturális, szórakozási és bevásárlási lehetőségeket, mégis messze elkerüli a hagyományos bevásárlócentrumok hangulatát."

Ennél talán többeket érdeklő téma a CET formája. Az azóta - valamelyest botrányos körülmények között - a projektet elhagyó Kas Oosterhuis által tervezett "partra vetett bálna" igazi különlegesség, ebben mindenki egyetért, és a Közgázra járóknak többnyire tetszik is (mélyebb merítésünk sajnos nincs). De hogy mit gondol a szakma a részben Geszti Péter által megálmodott új want-to-be ikonról, azt Bojár Iván fogja nekünk elmondani. 

A végére hát néhány kérdése, amire - reméljük - szerdán választ kapunk:

  • Mi lesz a CET-ben? Mennyire fog az "átlag közgázos" igényeinek megfelelni? Ki a célközönség?
  • Meg fog térülni a beruházás? Nem fogja a multifunkcionalitás miatti számos versenytárs maga alá teperni?
  • Eladhat egy szolgáltató-bevásárló központot pusztán a formája?
  • Hogy fog a CET illeszkedni a Duna-part világörökségi látványába?
  • Lehet valaha olyan jelképe a városnak, mint Párizsnak az Eiffel-torony, de legalábbis Brüsszelnek az Atomium?
  • Kell-e egyáltalán Budapestnek egy újabb "képeslapos" épület? Hogyan kellene felépíteni Budapestet, mint márkát városarculati-kulturális szempontból?

Ezekre a kérdésekre (is) keressük a választ, ha felkeltette az érdeklődésedet, várunk nov. 3-án, szerdán a Közgáz régi épületének I. előadójába 16:30-ra!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szechenyiszakkollegium.blog.hu/api/trackback/id/tr602410350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.



süti beállítások módosítása