2010 őszi Elsős Kurzusok

2010.10.02. 12:00 - cenka

Címkék: szisz széchenyi istván szakkollégium a széchenyi lehetőség élj velünk! érdeklödöknek elsős kurzus

A Széchenyi István Szakkollégium
Bemutatja

 

a 2010/2011-es tanév őszi 

ELSŐS KURZUSAIT

 

Mi az az Elsős Kurzus?

 

Az Elsős Kurzusokat mi SZISZ-esek szervezzük Nektek. A kurzusokat olyan témákban hirdetjük meg, ami minket érdekel (tehát mi már lelkesek vagyunk), a koliban már foglalkoztunk vele, és úgy gondoljuk, hogy esetleg a Ti érdeklődésetekre is számot tarthatnak (hogy a végén Ti is lelkesek legyetek).

Az EK-kal alapvető célunk, hogy lehetőséget adjunk arra, hogy bepillantást nyerjetek a Szakkollégium szakmai és közösségi életébe. Egy ilyen foglalkozás sokban hasonlít egy átlagos SZISZ-es kurzushoz: kis csoportban zajlik, az egyes alkalmakra kitűzött irodalmakról beszélgetünk és okulunk egymás gondolataiból. Nem kell száraz, sok száz oldalas cikk-gyűjteményekre gondolni, igyekszünk frappáns, érdekes, gondolatébresztő cikkeket választani. Egy kurzus során belekóstolunk egy témába, melyben, ha megtetszik, szakkollégistaként el is mélyedhetsz.

A foglalkozások általában heti rendszerességűek, az időpont az érdeklődők közötti előzetes egyeztetés eredménye.

Tovább után láthatjátok a kurzusokat!

 

  Sávos kurzusok

 

 Pénzügyi közgazdaságtan

  

 Gyere és nézd meg, milyen a szakmai munka a SZISZ-ben. Tölts el néhány órát a félévben úgy, ahogy egy SZISZ-es csinálja: olvass kurzusirodalmat hétről hétre, majd vitasd meg az olvasottakat kurzusra járó társaiddal. Játsszunk szakkollégistásat!

Hallottál már morális kockázatról és CDS felárról? Ismered a transzmissziós mechanizmus működését? Tudod, mi a különbség illikviditás és inszolvencia között? 
A kurzus a következő témákat érinti: a kereskedelmi bankok és a jegybankok funkciói és működésük; valamint az állampapírpiacok, nemzetközi pénz- és tőkemozgások jellemzői. Beszélni fogunk forrásátcsoportosításról, bankostromról és kontraszelekcióról; lesz szó továbbá betétbiztosításról, országkockázatról és államadósságról.    
 
Ha kedvet érzel ahhoz, hogy a fentiekkel foglalkozz kicsit a félév folyamán, várunk szeretettel a pénzügyes elsős kurzuson!


Dankó Stefi (stefania.danko(_kukac_)gmail.com) és Pataki Feri

 

Law & Economics (Jog közgazdasági elemzése)

 

A szomszédos kocsmárosok közül melyik főzzön világos és melyik barna sört? Miért kerültek a hódok hamarabb magántulajdonba, mint a bölények? Miért lényegtelen a jogosultságok kezdeti elosztása, ha nincs tranzakciós költség? A klubnak van joga szabadon működni vagy a lakóknak van joga a csendhez?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel próbálunk belekóstolni az elsős kurzus során a law & economics rejtelmeibe.Kalandra fel, nem kell hozzá semmi más, csak Te és az érdeklődésed! A jelszó pedig: a jog és a közgáz együtt sem gáz! 

Lévai Zsuzsa (zsuzsaa.levai(_kukac_)gmail.com)

Szociológia

 

Miért megyünk el szavazni, ahelyett hogy otthon ülnénk? A halálbüntetés tényleg segít csökkenteni a bűnözést? Valóban léteznek megélhetési bűnözők? Jószándékúak-e az altruisták? Miért befolyásolja egy átlagos BA-diák jövőbeli fizetését a lakóhelye? Kik azok a kulturális mindenevők? Mik ma Magyarországon a legsúlyosabb társadalmi problémák? Felborul-e a nemek közti egyensúly, ha a férj mosogat? Miért alakulnak ki gettók a városok közepén? Ha érdekel, hogy mi köti össze ezeket a kérdéseket, és kíváncsi vagy a válaszokra, akkor jelentkezz! Természetesen a kurzus nemcsak szociológusoknak szól, hanem mindenkinek, akit foglalkoztatnak a társadalmi problémák.

A félév mottója: kóstolj bele a szociológiai vegyes-felvágottba!

 

Vígvári Dorka (vigvari.dorottya(_kukac_)gmail.com)

 

Kormányzati gazdaságtan

 

Hogyan képzeljünk el egy haszonmaximalizáló viking hadurat? Mivel járna a rendőrség privatizálása? Leírható a szavazó viselkedése a közgazdaságtan eszköztárával? Miért utópisztikus a hatékony bürokrácia? Milyen diktátor lenne egy közgazdászból? A racionális döntéshozatalon alapuló közösségi döntések elmélete a közgazdaságtan eszköztárát alkalmazza a politikai döntéshozatal és a közösségek működésének megértésére. A kurzus keretében rövid elméleti alapozást követően a kormányzati gazdaságtan sáv második félévében sorra kerülő public choicealapozóba kóstolunk bele. Beszélgetünk elméleti modellekről, játékelméletről, választásokról, ideológiákról...

Pár konkrét téma, ami a kormányzati gazdaságtan elsős kurzuson felmerülhet: szociálpolitika, gyermekvállalás közgazdaságtana, önkormányzatok, adózás, oktatás, vallás közgazdaságtana, társadalmi átalakulás, állami szabályozás, szegénység...

A tematika rugalmasan változik az érdeklődők igényei alapján. Mindenkit szeretettel várunk!

 

Farkas Attila (elnastra(_kukac_)gmail.com) és

Hajdú Rita (rita.hajdu(_kukac_)hotmail.com)

 

Ismeretbővítő, látókörtágító kurzusok

 

 

Vállalatok társadalmi felelőssége – Csacsogjunk Sokat Róla

 


Milyen egy felelős vállalat? Hogyan lehet zöldre mosni egy vállalatot anélkül, hogy bármi is változna? Milyen motivációk állnak amögött, hogy egy vállalat fenntarthatósági jelentést készít? Környezetvédelem és társadalmi felelősségvállalás, mint buzzwordök? Mi van a profiton túl?

Ha a fenti kérdések érdekesek, és szívesen beszélgetnél, gondolkodnál róluk, megosztanád a véleményed, akkor a kurzuson a helyed!

A félév során körbejárjuk, hogy mit is takar a manapság oly’ divatos fogalom, a CSR. Esettanulmányokon és példákon keresztül megvizsgáljuk a magyarországi és a nemzetközi példákat, de nem mehetünk el a visszásságok mellett sem!

A legjobb az egészben az, hogy egyedül nem megy: összefogás, részvétel és kritikus gondolkodás kell hozzá.

 

Kálmán Orsi (kalmanorsi(_kukac_)szisz.hu)

 

Csillagtúra

Megyünk gyalog, bringával és kézzel-lábbal; úton, ösvényen és sziklafalon, néha pedig buszon meg vonaton. Eszünk bogyót a bokorról. Kellemes kiruccanások, nem Ironman-képző. Gyere! (infó: facebookon csillagtúra)

Csák Máté (parafenomano(_kukac_)yahoo.com)

 

Mikro más szemmel

Mi az a hasznossági függvény? Mikor nő a büfében a melegszendvics kereslete? Pareto-hatékony elosztást eredményez-e a szemináriumi jelentkezés?

Az elsős kurzus célja, hogy betekintést adjon a közgazdasági és a mikroökonómiai gondolkodás alapjaiba, bemutassa azokat a problémákat, amelyek a közgazdaságtan és a mikroökonómia alapkérdései körül felmerülnek. Természetesen nem az egyetemi órádat helyettesíti, hanem egy kicsit más megközelítésből segít a mikroökonómia rejtelmeiben való eligazodásban. Hétről hétre egy-egy olvasmány és feladatok segítségével vesszük át a mikro tananyag fejezeteit.

Szabó Edit és Udvari Zsolt (mikromasszemmel(_kukac_)gmail.com)

 

Bevezetés az SF-be: A science-fiction toposzai

Fiatalon rajongtál érte? Vagy az Én, a robotot is csak filmen láttad? Akár imádod, akár utálod az SF-et, itt a helyed! A félévben SF-történeti és tudományos bevezetés után végigveszünk néhányat a tudományos-fantasztikus irodalom alaptémái közül: foglalkozunk a mesterséges intelligenciával, az űrutazással, társadalmi utópiákkal/disztópiákkal, klónozással, stb. Minden alkalomra jobbnál-jobb novellákat olvasunk, amiket kurzuson átbeszélünk, de főleg beszélgetünk, vitatkozunk az adott téma jelenéről, jövőjéről, lehetőségeiről. Olyan vitákat fogunk lefolytatni, melyek a következő évtizedek napi valóságával foglalkoznak, ha tehát az SF nem érdekelne önmagában, gondolj arra: esélyt adunk, hogy megismerd saját jövődet!

 

Farkas Attila (elnastra(_kukac_)gmail.com) és Kriston-Vízi Gábor

 

Olasz kultúra

Mit adtak a világnak az olaszok a pizzán, a ferde tornyon, az Isteni színjátékon és Del Pierón kívül? Nem is gondolnád, mennyi mindent! Hogy ezek után ne csak a mindenki által ismert dolgok jussanak eszedbe az olaszokról, elolvassuk, meghallgatjuk, megnézzük, megfőzzük, megkóstoljuk azokat a fantasztikus, ízig-vérig olasz dolgokat, amelyekről nálunk csak nagyon kevesen tudnak, aztán meg jókat beszélgetünk róluk. Ha szívesen megismernéd kicsit részletesebben az olasz kultúrát, várlak szeretettel!

Patkós Veronika (patkosvero(_kukac_)gmail.com)

 

További infó:

ek.szisz.hu

szisz.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szechenyiszakkollegium.blog.hu/api/trackback/id/tr992331027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.



süti beállítások módosítása