Szellem-IR-ó

2010.10.27. 09:00 - cenka

Címkék: színes filmkritika szellemíró tarka koli

  A minap este (okt. 25. for the record) a Tarkaréti Kollégiumban szervezett filmest kapcsán osztanék meg veletek néhány gondolatot Polanski Szellemírójának "nemzetközis" vonatkozásairól. Aki látta a filmet, nem kell magyarázni miért, aki pedig nem, annak tudom ajánlani - két órát mindenkinek megér az életéből!

Kezdjük a legegyértelműbbel: Adam Lang Tony Blair alteregója, magyarázni sokat nem kell: Labour Party, hosszú hatalomgyakorlás, Irak, terrorizmus, az USA "kiszolgálása", politikus mint modern márka, stb, stb. Hasonló egyértelmű párhuzamok vonhatók a filmbeli amerikai külügyér és Condoleeza Rice vagy épp a Hatherton Group és a valóságban is létező, Michael Moore által már hírhedté tett Hallyburton és Carlyle Group cégek között. Számtalan a szándékolt átfedés a film és a valóság között, kérdés, hogy mi lehetett ezzel Polanski célja.

 

Irak és általában a terrorizmus elleni küzdelem legitimációjában nem foglal el erős álláspontot: megjeleníti az ellenvéleményt, a tüntetőket, a kínzásokat, de előbbiek komolytalanoknak tűnnek, utóbbiak pedig ellégiesítettek, nem kapunk róluk egyértelmű jelzéseket. Ezzel szemben pedig ott áll Lang többször - meglepően hitelesen - kifejtett radikális idealizmusa (a klasszikus kanti alapvetésből kiinduló angolszász, főképp amerikai megközelítés, ami a demokráciák egymás közötti békéjét és az ebből következő felé-alárendeltségi viszonyt feltételezi), ami morálisan sokkal jobban megalapozza döntéseit, mintsem a külföldi hatalom kiszolgálásának nyilvánvaló amorális jellege.

Szintén nem a CIA polipcsápjainak veszélyére kíván figyelmeztetni a film, hiszen a szervezetet teljesen komolytalanul ábrázolja. Feltételezi, hogy képes kinevelni egy brit miniszterelnököt több évtizedes előrelátással, de nem képes megvédeni saját ügynökeit a lelepleződéstől, és általában számtalan operatív - félelmetesen együgyű - hiba elkövetésétől. A CIA sokkal inkább csak díszlet, egy okolható eszköz, de nem fő téma.

Polanski számtalan helyen feláldozza a hitelességet a történet oltárán (pl. Cherie Blair közel sem Ruth-hoz hasonlítható alak, abszolút nem egy háttérből irányító CIA-ügynök prototípusa, sőt), ami azt mutatja, hogy a blairi keret inkább szolgált a film médiaértékének növelésére, mintsem ebben a témában komoly értékítélet és mérvadó kritika adására. A fókusz a sztorin és a szeelemíró alakján van, minden egyéb inkább máz, mintsem központi elem, amiért akár hiányérzetünk is lehetne (legalábbis annak aki profi International Relation filmet várt),

DE: van egy vonulata a filmnek, amit ha eléggé megszorongatunk, kiolvashatunk belőle egy fontos üzenetet: a nemzetközi bíráskodás fontosságát. A filmben több tévedés is van: az International Criminal Court (Nemzetközi Büntetőbíróság) nem vizsgálná az aktuális esetet, mivel az egyedi személyekről szól, holott az ICC kizárólag akkor járhat el, ha kifejezett kormánypolitika irányul az emberi jogok megsértésére. Esetünkben például ha minden pakisztáni származású brit állampolgárt vetettek volna alá hasonló kínzásoknak, lenne joga az ICC-nek eljárni, de egyes személyekkel szemben elkövetett jogsértések esetén a Római Statútum szerint nem (7. és 8. cikk). Végül pedig nagyon kevéssé valószínű, hogy hasonló esetben Nagy-Britannia kiadná volt miniszterelnökét Hágának, hiszen ez egyrészről 180 fokos külpolitikai irányváltást feltételez, másrészről elképesztő persztizsveszteséggel járna - sokkal jobban mutat hát az eltussolás. Mindezek nyilvánvalóan szándékos "tévedések", amik egyrészről előrébb viszik a történetet, másrészről pedig akár értékelhetők Polanski kinyuló mutatóujjának a világ vezetői felé - az igazságszolgáltatás elkerülhetetlen és szükséges, az igazság pedig - bármi és bárkié legyen - nemzetállamok felett áll.

Ennek az iróniamértéke pedig, Polanski közelmúltját magunk elé idézve, legalábbis nem csekély... 


A filmvetítés után a SZISZ visszatér Tarkára, méghozzá a sávos elsős kurzusokkal!

Nov. 10-én Pénzügy
Nov. 16-án Law&Economics
Nov. 22-én Szociológia
Nov. 29-én pedig Kormányzati gazdaságtan Elsős Kurzus lesz Tarkán, ha bármelyik sáv érdekel Titeket, vagy csak akartok egy érdekes beszélgetés részesei lenni, gyertek! Addig is csatlakozhattok hozzá a Facebook-on is!

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://szechenyiszakkollegium.blog.hu/api/trackback/id/tr262399712

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szellem a gépben (Roman Polanski: Szellemíró, 2010) 2010.12.19. 10:26:10

A tizenkilencedik század végére a britek az ismert világ minden részébe eljutottak. Én meg már megírtam a sötét foltból, táguló-szűkölő fellegváram repedt kis bürójából, hogy aki Polanskit bántja, magát az Istent bántja, és nem örül neki, annyit ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása