Mi lett Dagobert bácsi fagylaltjával?

2010.12.12. 16:00 - szaboditke

Címkék: mtv disney antall józsef kacsamesék dagobert bácsi kollektív emlékezet gonosz bálna

Bizonyára nem én vagyok az egyetlen, aki még mindig emlékszik egy ominózus 17 évvel ezelőtti vasárnap délutánra. Akkoriban minden vasárnap 16 órakor kezdődött az MTV Disney műsorblokkja. Mint minden velem egyidős, én is izgatottan vártam a vasárnap délutánokat, hiszen jöttek a kedvenc meséim: Balu kapitány, a Gumimacik és még számtalan másik mesehős. Az még az az idő volt, amikor csütörtökön Szomszédok, péntekenként Dallas, előtte meg a TV Maci volt látható a TV-ben. Nem voltak külön gyermekműsor csatornák, viszont cserébe színvonalas rajzfilmeket nézhettünk. Ezek közül az egyik vasárnap nagyon megrendítő dolog történt, egyszer csak megszakadt a mese… nem igazán értettem, hogy miért, csak azt tudtam, hogy a kacsameséket szeretném nézni.


Most már tudom, hogy Antall József, az akkori miniszterelnök hunyt el. Az MTV ezt haladéktalanul közölni szerette volna a nézőivel, így az éppen futó Kacsameséket megszakítva közölte a sajnálatos hírt. Nekünk, az akkori gyerekeknek viszont ez a nap nem mást, mint az a nap, amikor félbeszakadt a Vasárnapi Disney. „Egy tengeri szörny felfalta a fagylaltomat!" – kiáltott Dagobert, aztán nemcsak félbeszakadt, hanem a hétfői ismétlésben sem adták le a mese végét. (a történések pontos leírás: http://www.monddmeg.hu/tuddmeg/walt-disney-bemutatta)


Pár éve különböző internetes fórumokon, blogokon újra felkapták a témát. A Facebook-on is szerveződött egy csoport „Akik nézték a vasárnapi Disney-t, amikor meghalt Antall József!” névvel. Mindenki másképp emlékszik, az emlékek összemosódtak: van aki másik filmre emlékszik, van aki szerint bemondó néni közölte a halálhírt, van aki szerint a Himnusz szólt, más gyászzenéről beszél.


Egy generáció kitörölhetetlen emlékeként él az akkori gyerekek fejében, médiatörténeti eseménynek tekintenek rá. Az, hogy ez így megmaradt az a kollektív emlékezetnek köszönhető. Ez nem más, mint az aktív múlt, amely alakítja az identitásunkat. Különösen a ’80-as évek végi politikai eseményekre emlékszünk így. Az emlékezet az egyén és a kollektív identitásteremtésnek jelentékeny alkotóeleme. Kisebb vagy nagyobb számú egyén egy eseményt él át, rögzíti az eseményt, együttes élmény részeseivé válnak, egy élményközösség kapcsolja össze őket. Még olyanoknak is az emlékeivé válnak, akik nem is voltak a részesei. Ez azért van, mert a közösen átélt és az együttes élmény, annyira rögzült, hogy képesek vagyunk újrateremteni, rögzíti az emlékezetben, és az együttes fantáziálás emléke lesz (bővebben: http://eper.elte.hu/eper.phtml?cim=nostenyalom.html).


És hogy mi is történt Dagobert bácsi fagylaltjával, itt megnézhetitek:


Kacsamesék - A gonosz bálna (1/3)
 

Kacsamesék - A gonosz bálna (2/3)
 

Kacsamesék - A gonosz bálna (3/3)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szechenyiszakkollegium.blog.hu/api/trackback/id/tr962510063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása