Gondolatébresztők TT-hez vol II.-Az eurozóna jövője

2011.01.12. 08:30 - attiguyas

Címkék: gazdaság európai unió euro szisz téli tábor széchenyi istván szakkollégium

 

Csaba László – Az Eurózóna jövője
előadás az Eurózóna válságáról és Magyarországról
 
Nagy örömünkre szolgál, hogy előadóink között köszönthetjük Csaba Lászlót, az MTA Közgazdaságtudományi Bizottságának a tagját, volt elnökét illetve a Közép- Európai Egyetem professzorát.
 
A professzor kutatási területe a világgazdaság és ezen belül az összehasonlító gazdaságtan és a nemzetközi gazdasági kapcsolatok. A témában több művet publikált, számos folyóiratba írt és több neves külföldi egyetemen adott elő.
 
A Széchenyi István Szakkollégium Téli Táborában az Eurózóna válságával, a PIGS országok és a Közép-Kelet Európai országok, köztük hazánk helyzetével kapcsolatban ad elő Az Eurózóna Jövője címen. Előadában elemzi a monetáris unió létrejöttének körülményeit és eddigi működését fejlődését és felvázolja az eurózóna problémáit, így a magas államadóssággal küszködő PIGS országok helyzetét. Végül kitér Magyarország és az Eurózóna kapcsolatára, elemezve a csatlakozás szerepét és latolgatva ennek esélyeit.
 
Addig is gondolatébresztőnek néhány kérdés és hasznos tudnivaló a témával kapcsolatban:
 
  1. Mire jó egyáltalán a Gazdasági és Monetáris Unió? Miért van most válságban az euró? Lesz EU-s jövedelemadó?
  2. Az EGT szerződés 125. cikke értelmében a tagállamok nem vállalhatnak felelősséget egymás kötelezettségei iránt, azaz valakinek az államadósságát nem lehet számon kérni az eurozóna többi tagján. Ennek az előírásnak mennyiben felel meg az elsősorban Görögország megsegítésére létrehozott alap? 
  3. Tényleg ki lehet jól jönni egy olyan válságból, ahol az eurozóna válságáról beszélnek? A '70-es, '80-as évek pénzügyi válságából és euroszkepticizmusából született meg a GMU és az euró. Vajon tovább mélyül a gazdasági integráció?
  4. Vajon miért döntött úgy Észtország, hogy a nehézségek kellős közepén, 2011. jan. 1-től hivatalos fizetőeszközévé teszi az eurót? 
  5. Portugália egyelőre nem kér a gazdasági mentőcsomagból. Ugyanígy kezdték a görögök és az írek is, a portugálok talán tényleg megússzák?

Sok szeretettel várunk mindenkit!

 

A téli táborról további infókat találhatsz a honlapunkon és a Facebookon.

Jelentkezni a telitabor@szisz.hu címen tudsz. Várunk szeretettel!

A bejegyzés trackback címe:

https://szechenyiszakkollegium.blog.hu/api/trackback/id/tr662578114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása