Ha még nem tudod, mi az a SZISZ

2010.04.17. 14:27 - szaboditke

Címkék: szisz széchenyi istván szakkollégium

 Sokszínűség; társadalmi érzékenység; a jóra, a tökéletesre való törekvés; értelmes, megalapozott véleményre épülő vitázás; kritikai gondolkodás; széles látókör; különböző nézőpontok, életfelfogások keveredése; demokrácia; önállóság; szakmaiság; közösség...

 

... röviden ezekkel a fogalmakkal lehetne jellemezni a Széchenyi István Szakkollégiumot (SZISZ). Mi ugyanis a sokszínűségben hiszünk: abban, hogy a különböző nézőpontok és szakterületek keveredése egy komplex egészet alkot, melynek megértésére törekednünk kell. Ennek megfelelően hozzánk számos budapesti egyetemről érkeznek tagok, akik érdeklődnek a közgazdaságtan és általában véve a társadalomtudományok iránt.

 

A SZISZ oktatási rendszerének legfontosabb pillérei a kiscsoportos (4-8 fős) kurzusok, amelyek lehetőséget adnak egyrészt az intenzív tanár-diák kapcsolat kialakítására, másrészt a hallgatók bevonására az oktatók saját kutatásaiba. A felvételizők ún. sávokra jelentkeznek, melyek keretében egy kétéves alapozó képzés során elmélyülnek választott szakterületükön. Négy sávunk van: law & economics, kormányzati gazdaságtan, szociológia, pénzügyi közgazdaságtan.

 

Law & Economics - Jog közgazdasági elemzése. Ezen a sávon a piacgazdaság jogi feltételeit és a jog gazdasági hatásait vizsgáljuk: milyen hatással van a jog a társadalmi jólétre és a gazdasági hatékonyságra. Magyarországon egyedülálló, hogy nálunk ebben a tudományterületben ilyen mértékben el lehet mélyülni; a kurzusokon jogászok és közgazdászok együtt gondolkodnak a felvetett problémák megoldásán.

 

Kormányzati gazdaságtan. Hol és miért mond kudarcot a piac? Szükség van-e államra? Ha igen, mennyi állam kell? Miképp illeszthetők be a választási rendszerek és egyáltalán a demokrácia a közgazdaságtudományi szemléletmódba? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keressük a válaszokat a sáv keretében.

 

Szociológia. A szokásos elmélettörténeti, szerzőközpontú megközelítés helyett a szociológiai elméleteket problémaközpontúan, racionális döntéselméleti alapokról kiindulva vizsgáljuk: hogyan lesz a társadalom tagjainak egyéni cselekvéseiből társadalmi jelenség: piac vagy éppen kultúra? Mennyiben hozható közös nevezőre és egészíti ki egymást a szociológiai és közgazdasági szemlélet?

 

Pénzügyi közgazdaságtan. A sáv az egyéni gazdasági döntésektől kezdve a pénzügyi intézmények szabályozásán keresztül a makrogazdasági pénzügyekig igen tág, de szerves egészet képező területet ölel fel, és külön hangsúlyt helyez az empirikus (statisztikai-ökonometriai) elemző készségek elsajátítására.

 

A sávok mellett a tagok számos más, ún. ismeretbővítő kurzust is felvehetnek, melyeknek témája a politikai filozófiától kezdve a menedzsmenten és a pszichológián keresztül az értékpapírjogig terjedhet. Az ismeretbővítő kurzusokon nagy hangsúlyt fektetünk a hagyományos társadalomtudományok határterületeire és az alternatív elméletekre, megközelítésekre is. Ezáltal árnyaltabb, elmélyültebb tudásra tehetünk szert mind választott, szűkebb szakterületünkről, mind a társadalom és a közgazdaságtan egészéről. A kurzusok mellett számos előadás, vita és konferencia képezi szakmai rendszerünket.

 

Az intenzív szakmai élet persze mit sem érne pezsgő közösségi élet nélkül. A sokféle szakmai háttérrel rendelkező tagok a különbségek ellenére egy összetartó, szoros baráti kötelékekkel rendelkező közösséget alkotnak, segítve egymást mind szakmailag, mind barátilag. A nemrég felújított Ráday utcai kollégium második emeletén együtt lakva megtanulunk alkalmazkodni a másikhoz, elfogadni és megérteni a másikat. Közösségi programjaink között vannak rendszeres, szervezett programok, valamint önszerveződő alapon létrejövő, spontán összejövetelek. Színjátszó- és olvasókör, téli tábor, nyári tábor, erdélyi kirándulás, közös focizások vagy filmnézések, múzeum- és színházlátogatások, valamint sok-sok hajnalig tartó buli és világmegváltó kocsmabeszélgetés…

  
Ha szeretnétek bepillantást nyerni a Szakkollégium szakmai és közösségi életébe, akkor látogassatok el valamelyik elsős kurzusunkra. Az elsős kurzus lényege, hogy jelenlegi szakkollégisták bevezető jellegű órákat tartanak az érdeklődő egyetemistáknak (többnyire első- és másodéveseknek). Egy ilyen foglalkozás sokban hasonlít egy átlagos SZISZ-es kurzushoz: kis csoportban zajlik, az egyes alkalmakra kitűzött irodalmakról beszélgetünk és okulunk egymás gondolataiból. A sávos elsős kurzusok remek lehetőséget kínálnak nemcsak arra, hogy megismerj minket és a Széchenyit, hanem arra is, hogy belekóstolj az adott sávba. Ezzel valamelyest kézzelfoghatóvá válik számodra, hogy mi is ez és megalapozottabb döntést tudsz hozni a felvételi során, hogy melyik sávra jelentkezz. Ne feledd, évközben is bármikor bekapcsolódhatsz!

 

Az idei félévben számtalan elsős kurzus közül választhatsz kedvedre valót: Szakmai rendszerünk négy sávra épül, ennek megfelelően a sávos elsős kurzusok:

  • Law & Economics,
  • Kormányzati gazdaságtan,
  • Szociológia és
  • Pénzügy.

Valamint ismeretbővítő elsős kurzusaink is indulnak:

  • Népek tánca – Lelkek szárnya,
  • Kampány, ígéretek, következmények,
  • Értékpapír és Value Investing valamint
  • Filmklub.

Az elsős kurzusokról bővebb információt az ek.szisz.hu oldalon találsz.

 

Ha még többet szeretnél rólunk megtudni, akkor látogass el honlapunkra (szisz.uni-corvinus.hu)!

A bejegyzés trackback címe:

https://szechenyiszakkollegium.blog.hu/api/trackback/id/tr431929320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása